Zohrievať a variť jedlo v mikrovlnnej rúre je životu nebezpečné!
Pokiaľ pracujete na svojom zdraví, na tom, aby bolo zdravé vaše dieťa i celá rodina, dajte zbohom mikrovlnej rúre ! Mnoho ľudí, s ktorými sme sa stretli, sú k tomuto tvrdeniu skeptickí a ich argumentom je, že predsa by ich nepredávali, keby boli nebezpečné. Veď oni by nám to predsa neurobili ! Naozaj ? Tento článok bude o niečo dlhší ako zvyčajne, ale fakty je potrebné mať pokope a dobre si tieto fakty zapamäťať, pretože si vedieme veľké množstvo dôkazov, prečo hodiť mikrovlnku, napriek neskutočnému pohodliu, ktoré prináša, do zberu.
V Rusku boli mikrovlnné rúry zakázané v roku 1976 z dôvodu ich negatívnych zdravotných následkov, keďže sa uskutočnilo mnoho štúdií o ich používaní. Zákaz bol zrušený po perestrojke začiatkom 90. rokov. Tu sú niektoré z ich zistení o potravinách v mikrovlnnej rúr :
- Potraviny v mikrovlnnej rúre strácajú 60 ~ 90 % svojej nutričnej hodnoty a tiež urýchľuje štrukturálny rozpad potravín.
Mikrovlnná rúra vytvára v mlieku a obilninách látky spôsobujúce rakovinu.
Mikrovlnná rúra mení základné potravinové látky, čo spôsobuje tráviace poruchy.
Mikrovlnná rúra mení chémiu potravín, čo môže viesť k poruchám v lymfatickom systéme a degenerácii schopnosti tela chrániť sa pred rakovinovým bujnením.
Potraviny v mikrovlnnej rúre vedú k vyššiemu percentu rakovinových buniek v krvnom obehu.
Mikrovlnná rúra zmenila rozklad elementárnych látok, keď bola surová, varená alebo mrazená zelenina vystavená aj na veľmi krátky čas a vytvorili sa voľné radikály.
Potraviny v mikrovlnnej rúre spôsobili u štatisticky vysokého percenta ľudí rakovinové bujnenie žalúdka a čriev, celkovú degeneráciu periférnych bunkových tkanív a postupný rozpad tráviaceho a vylučovacieho systému.
Potraviny v mikrovlnnej rúre znížili telesnú schopnosť tela využívať vitamíny B-komplexu, vitamín C, vitamín E, esenciálne minerály a lipotropné látky.
Mikrovlnné pole vedľa mikrovlnnej rúry spôsobilo aj množstvo zdravotných problémov.
Ohrievanie pripraveného mäsa v mikrovlnnej rúre, ktoré bolo dostatočné na ľudskú spotrebu spôsobilo : a) vytvorenie d-nitrosodietanolamínu (známy prostriedok spôsobujúci rakovinu), b) destabilizáciu aktívnych proteínových biomolekulových zlúčenín, c) vytvorenieväzbového efektu na rádioaktivitu v atmosfére, d) vytvorenie rakovinotvorných činidiel v proteín-hydrosylátových zlúčeninách v mlieku a obilných zrnách.
Mikrovlnné emisie tiež spôsobili zmenu v katabolickom (rozkladnom) správaní glukozidových a galaktozidových prvkov v mrazenom ovocí, keď sa rozmrazovali týmto spôsobom.
Mikrovlny zmenili katabolické správanie rastlinných alkaloidov, keď bola surová, varená alebo mrazená zelenina vystavená aj na veľmi krátku dobu.
Voľné radikály spôsobujúce rakovinu sa vytvorili v určitých molekulárnych formáciách stopových minerálov v rastlinných látkach, najmä v surovej koreňovej zelenine.
V dôsledku chemických zmien v potravinových látkach došlo k poruchám v lymfatickom systéme, čo spôsobilo degeneráciu schopnosti imunitného systému chrániť sa pred rakovinovým bujnením.
- Nestabilný katabolizmus potravín vyrobených v mikrovlnnej rúre zmenil ich základné potravinové substancie, čo viedlo k poruchám v tráviacom systéme.
- Tí, ktorí konzumovali potraviny podávané v mikrovlnnej rúre, vykazovali štatisticky vyšší výskyt rakoviny žalúdka a čriev, plus všeobecnú degeneráciu periférnych bunkových tkanív s postupným rozpadom funkcie tráviaceho a vylučovacieho systému.
- Vystavenie mikrovlnám spôsobilo významné zníženie nutričnej hodnoty všetkých skúmaných potravín, najmä: a) zníženie biologickej dostupnosti vitamínov B - komplexu, vitamínu C, vitamínu E, esenciálnych minerálov a lipotrofných látok, b) zničenie nutričnej hodnoty nukleoproteínov v mäse, c) zníženie metabolickej aktivity alkaloidov, glukozidov, galaktozidov a nitrilosidov (všetky základné rastlinné látky v ovocí a zelenine), d) výrazné zrýchlenie štrukturálneho rozpadu vo všetkých potravinách.
Celú správu Larryho Cooka si môžete prečítať s názvom "Jedlo z mikrovlnnej rúry nie je bezpečné jesť".
Pohodlie prichádza pri významnej toxickej hrozbe pre vás a vašu rodinu
Mikrovlny ohrievajú jedlo tým, že spôsobujú, že molekuly vody v ňom rezonujú pri veľmi vysokých frekvenciách a nakoniec sa premenia na paru, ktorá ohrieva vaše jedlo. Hoci to môže rýchlo zohriať vaše jedlo, väčšina ľudí si neuvedomuje, že to tiež spôsobuje zmenu v chemickej štruktúre vášho jedla.
Odkedy boli mikrovlnné rúry prvýkrát predstavené spotrebiteľom pred viac ako 40 rokmi, objavili sa mnohé problémy, okrem toho, že sa znížia nutričné hodnoty vášho jedla, ktorým sa budeme venovať o niečo neskôr.
Prvá vec, ktorú ste si pravdepodobne všimli, keď ste začali ohrievať jedlo v mikrovlnnej rúre, bolo nerovnomerné zahrievanie. "Horúce miesta" v potravinách ohrievaných v mikrovlnnej rúre môžu byť dostatočne horúce na to, aby spôsobili popáleniny – alebo sa nahromadili až do "výbuchu pary". To viedlo k napomenutiam pre čerstvé matky, aby NEPOUŽÍVALI mikrovlnnú rúru na ohrievanie dojčenských fliaš, pretože deti boli spálené prehriatou výživou, ktorá zostala neodhalená. Ďalším problémom mikrovlnných rúr je, že karcinogénne toxíny sa môžu vylúhovať z vašich plastových a papierových nádob/krytov a do vášho jedla.
Vydanie Nutrition Action Newsletter z januára/februára 1990 informovalo o úniku mnohých toxických chemikálií z obalov bežných potravín určených na použitie v mikrovlnnej rúre, vrátane pizze, čipsov a pukancov. Chemikálie zahŕňali polyetylénterftalát (PET), benzén, toluén a xylén. Ohrievanie mastných jedál v plastových nádobách v mikrovlnnej rúre vedie k uvoľňovaniu dioxínov (známych karcinogénov) a iných toxínov do vášho jedla.
Jednou z najhorších kontaminantov je BPA alebo bisfenol A, zlúčenina podobná estrogénu, ktorá sa široko používa v plastových výrobkoch. V skutočnosti riad vyrobený špeciálne pre mikrovlnnú rúru často obsahuje BPA, ale obsahuje ho aj mnoho iných plastových výrobkov.
Mikrovlnná rúra skresľuje a deformuje molekuly akéhokoľvek jedla alebo inej látky, na ktorú pôsobíte. Príkladom sú krvné produkty. Krv sa zvyčajne pred podaním transfúzie osobe zohreje. Teraz vieme, že mikrovlnné ohrievanie krvných produktov poškodzuje zložky krvi. V skutočnosti jedna žena zomrela po transfúzii mikrovlnnej krvi v roku 1991, čo vyústilo do dobre medializovaného súdneho sporu.
Únik mikrovlnného žiarenia
Možno ste počuli, že existuje určité nebezpečenstvo úniku mikrovĺn z mikrovlnnej rúry počas jej prevádzky. Toto bolo väčšie riziko pri starších modeloch ako pri tých najnovších, ktoré prechádzajú prísnejším testovaním.
Teoreticky dochádza k veľmi malému úniku žiarenia cez priezor, ale uvádza sa, že tieto úrovne sú "bezvýznamné" a "vysoko pod úrovňou, o ktorej je známe, že škodí ľuďom." FDA reguluje mikrovlnné rúry od roku 1971 prostredníctvom svojho programu kontroly žiarenia elektronických produktov, ktorý je nariadený ustanoveniami zákona o elektronickom riadení žiarenia produktov zákona o potravinách, liečivách a kozmetike.
FDA obmedzuje množstvo mikrovĺn, ktoré môžu z rúry unikať počas jej životnosti do 5 miliwattov (mW) na štvorcový centimeter vo vzdialenosti približne 5 cm od povrchu rúry. Pretože mikrovlnná energia dramaticky klesá, keď sa vzďaľujete od zdroja žiarenia, meranie vykonané 50 cm od vašej rúry by bolo približne stotinou hodnoty nameranej pri 5 cm. Federálna norma tiež vyžaduje, aby všetky rúry mali "dva nezávislé blokovacie systémy, ktoré zastavia produkciu mikrovĺn v momente, keď sa uvoľní západka alebo sa otvoria dvierka."
Vyžaduje sa tiež monitorovací systém, ktorý zastaví prevádzku v prípade zlyhania jedného alebo oboch blokovacích systémov. Mysleli by ste si, že so všetkými týmito testami a predpismi budete v bezpečí. Avšak podľa Powerwatch, neziskovej nezávislej organizácie s ústrednou úlohou v diskusii o mikrovlnnom žiarení :
Aj keď mikrovlnná rúra funguje správne, úrovne mikrovĺn v kuchyni budú pravdepodobne výrazne vyššie ako úrovne z akýchkoľvek blízkych základňových staníc mobilných telefónov. Pamätajte tiež, že mikrovlny budú prechádzať stenami, ak je mikrovlnná rúra pri vnútornej stene."
Powerwatch tiež uvádza, že skutočne nevieme, či sú súčasné predpisy o úniku skutočne bezpečné, a odporúča, aby sa rúry kontrolovali aspoň raz ročne, pretože mikrovlnné emisie sa môžu pri bežnom používaní meniť.
Môžete tiež zvážiť nákup testovacieho zariadenia za 20 USD, ktoré vám umožní kontrolovať žiarenie vo vašej domácnosti. Uistite sa, že ak budete mikrovlnnú rúru používať na čistenie špongií alebo na akékoľvek iné použitie, pravidelne kontrolujte dvierka a pánty, aby ste sa uistili, že správne tesnia. Ak sa dvierka nezatvárajú správne, alebo sú zdeformované, ohnuté alebo inak poškodené, nepoužívajte ich vôbec! Keďže je známe, že vaše oči sú obzvlášť citlivé na mikrovlnné žiarenie (je známe, že vysoké vystavenie mikrovlnnému žiareniu spôsobuje šedý zákal), odporúčam vám odstúpiť od mikrovlnnej rúry, kým sa používa.
Nová štúdia potvrdzuje, že mikrovlny ovplyvňujú vaše srdce
Nedávna štúdia skúmajúca účinky 2,4 GHz žiarenia (čo je frekvencia žiarenia vyžarovaného Wifi smerovačmi a mikrovlnnými rúrami) na srdce bola práve dokončená. Štúdia našla "jednoznačný dôkaz", že mikrovlnné frekvenčné žiarenie ovplyvňuje srdce na netepelných úrovniach, ktoré sú hlboko pod federálnymi bezpečnostnými smernicami, podľa Dr. Magda HAVAS z Trent University
Dr. Havas hovorí: "Toto je prvá štúdia, ktorá dokumentuje okamžité a dramatické zmeny v srdcovej frekvencii a variabilite srdcovej frekvencie spôsobené schváleným zariadením, ktoré generuje mikrovlny na úrovniach hlboko pod (0,3 percenta) federálnych smerníc v Kanade aj v Spojených štátoch."
Skeptici už nemôžu tvrdiť, že mikrovlny nevyvolávajú žiadne okamžité biologické účinky na úrovni bežnej domácnosti! Štúdia sa objavila v recenzovanom časopise niekedy v lete 2010. Ak pociťujete rýchly alebo nepravidelný srdcový tep, bolesť alebo tlak v hrudníku, mali by ste navštíviť svojho lekára a zdieľať s ním toto video. Existujú tiež dôkazy, že rovnaká frekvencia žiarenia spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi u citlivých jedincov a môže byť v skutočnosti príčinou jedného typu cukrovky.
Mikrovlnná rúra tiež odoberá živiny priamo z vášho jedla
Prekvapivo málo výskumov o tom, ako mikrovlny ovplyvňujú organické molekuly alebo ako ľudské telo reaguje na konzumáciu jedla ohrievaného mikrovlnami. Nečakali by ste, že výrobok, ktorý sa nachádza vo viac ako 90 % kuchýň ako aj prakticky v každej oddychovej miestnosti zamestnávateľa, nebude dôkladne preskúmaný z hľadiska bezpečnosti?
Niekoľko štúdií, ktoré boli vykonané, sa väčšinou zhoduje v tom, že jedlo v mikrovlnnej rúre poškodzuje jeho nutričnú hodnotu. Vaša mikrovlnná rúra premení vašu krásnu organickú zeleninu, za ktorú ste zaplatili peniazmi alebo prácou, na "mŕtve jedlo", ktoré môže spôsobiť ochorenie !
Ohrievanie jedla samo osebe môže viesť k určitej strate živín, ale používanie mikrovĺn na ohrievanie jedla prináša ďalší problém "mikrovlnného efektu", fenoménu, o ktorom budeme podrobnejšie diskutovať neskôr. Väčšina štúdií o mikrovlnách a výžive bola vykonaná pred rokom 2000 a mám podozrenie, že ťažiško výskumu žiarenia sa v poslednom čase posnulo smerom k hrozivejšej zbrani: environmentálnemu žiareniu z elektromagnetických zariadení ako sú mobilné telefóny a počítače, ktoré sa rozšírilo na gigantický mrak elektrosmogu na celom svete za posledné desaťročia. Napriek tomu sa zhromaždilo niekoľko vynikajúcich vedeckých údajov týkajúcich sa škodlivých účinkov mikrovĺn na živiny vo vašom jedle :
Štúdia publikovaná v novembri 2003 v časopise The Journal of the Science of Food and Agriculture zistila, že brokolica sa v mikrovlnnej rúre "zasekla" a stratila až 97 % svojich prospešných antioxidantov. Pre porovnanie, dusená brokolica stratila 11 percent alebo menej svojich antioxidantov. Došlo aj k zníženiu fenolových zlúčenín a glukozinolátov, ale hladiny minerálov zostali nedotknuté.
Škandinávska štúdia z roku 1999 o varení špargľových šparglí zistila, že mikrovlnná rúra spôsobila zníženie vitamínu C.
V štúdii cesnaku stačilo len 60 sekúnd mikrovlnného ohrevu na inaktiváciu jeho alinázy, hlavnej účinnej látky cesnaku proti rakovine.
Japonská štúdia Watanabe ukázala, že len 6 minút mikrovlnného ohrevu premenilo 30-40 percent B12 v mlieku na inertnú (mŕtvu) formu. Túto štúdiu citoval Dr. Andrew Weil ako dôkaz podporujúci jeho obavy z účinkov mikrovlnného ohrevu. Dr. Weil napísal:
"S jedlom v mikrovlnnej rúre môžu byť spojené nebezpečenstvá ... je tu otázka, či mikrovlnná rúra mení proteínovú chémiu spôsobmi, ktoré by mohli byť škodlivé."
Nedávna austrálska štúdia ukázala, že mikrovlny spôsobujú vyšší stupeň "rozloženia bielkovín" ako konvenčný ohrev.
Mikrovlnná rúra môže zničiť základné látky bojujúce proti chorobám v materskom mlieku, ktoré poskytujú ochranu pre vaše dieťa. V roku 1992 Quan zistil, že mikrovlnné materské mlieko stratilo aktivitu lyzozýmu, protilátky a podporilo rast ďalších potenciálne patogénnych baktérií. Quan uviedol, že viac škody na mlieku bolo spôsobené mikrovlnnou rúrou ako inými spôsobmi ohrevu, pričom dospel k záveru :
"Zdá sa, že mikrovlnná rúra je kontraindikovaná pri vysokých teplotách a otázky týkajúce sa jej bezpečnosti existujú aj pri nízkych teplotách."
Ďalšia štúdia o materskom mlieku/dojčenskej výžive od Leeho v roku 1989 zistila, že obsah vitamínov sa vyčerpáva mikrovlnami a niektoré aminokyseliny sa premieňajú na iné látky, ktoré sú biologicky neaktívne.
Niektoré zmenené aminokyseliny sú jedmi pre nervový systém a obličky. (O tejto štúdii sa zmieňujú mnohí autori, no nepodarilo sa mi nájsť pôvodný článok/štúdiu, takže to nemôžem osobne overiť.)
Hoci mnohé z vyššie uvedených štúdií nie sú nové, určite existuje dostatok dôkazov, že mikrovlnná rúra NIE JE pre vaše jedlo dobrá.
Ako vaša mikrovlnná rúra v skutočnosti ohrieva jedlo
Mikrovlny sú formou elektromagnetického žiarenia – vĺn elektrickej a magnetickej energie, ktoré sa spoločne pohybujú priestorom. EM žiarenie sa pohybuje od veľmi vysokej energie (lúče gama a röntgenové lúče) na jednom konci spektra až po veľmi nízku energiu (rádiové vlny) na druhom konci spektra.
Mikrovlny sú na konci spektra s nízkou energiou, na druhom mieste po rádiových vlnách. Majú vlnovú dĺžku asi 4,8 palca - približne na šírku vašej hlavy.
Mikrovlny sú generované niečím, čo sa nazýva magnetrón (termín odvodený od slov "magnet" a "elektrón"), čo tiež umožnilo používanie leteckých radarov počas druhej svetovej vojny. Odtiaľ pochádza skorý názov pre mikrovlnné rúry: radarové dosahy. Magnetrón je elektrónka, v ktorej sú elektróny vystavené magnetickým aj elektrickým poliam, ktoré vytvárajú elektromagnetické pole s mikrovlnnou frekvenciou približne 2 450 megahertzov (MHz), čo je 2,4 gigahertzov (GHz).
Mikrovlny spôsobujú dielektrické zahrievanie. Poskakujú vo vnútri vašej rúry a sú absorbované jedlom, ktoré do nej vložíte. Pretože molekuly vody sú bipolárne, majú kladný a záporný koniec, rýchlo rotujú v striedavom elektrickom poli. Molekuly vody v jedle prudko vibrujú pri extrémne vysokých frekvenciách – ako miliónkrát za sekundu – vytvárajú molekulárne trenie, ktoré zohrieva jedlo. Ak by jedlo alebo predmet v mikrovlnnej rúre nemal vodu, nemohol by mať tento efekt rezonančného ohrevu a zostal by chladný. Alebo, ako to nazýva investigatívny novinár William Thomas, "elektrický bič". Štruktúry molekúl vody sú roztrhané a silne deformované. Je to iné ako bežné ohrievanie jedla, pri ktorom sa teplo prenáša konvekčne zvonku dovnútra. Mikrovlnné varenie začína v molekulách, kde je prítomná voda.
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, potraviny pripravené v mikrovlnnej rúre sa nepripravujú "zvnútra von". Keď sa varia hrubšie jedlá, mikrovlny ohrievajú vonkajšie vrstvy a vnútorné vrstvy sa varia väčšinou vedením tepla z horúcich vonkajších vrstiev dovnútra. Keďže nie všetky plochy obsahujú rovnaké množstvo vody, ohrev je nerovnomerný.
Mikrovlny navyše vytvárajú nové zlúčeniny, ktoré sa nenachádzajú u ľudí ani v prírode, nazývané rádiolytické zlúčeniny. Zatiaľ nevieme, čo tieto zlúčeniny robia s vaším telom. Okrem prudkých trecích tepelných efektov, nazývaných termické efekty, existujú aj atermické efekty, ktoré sú zle pochopené, pretože sa nedajú tak ľahko merať. Predpokladá sa, že práve tieto atermické efekty sú zodpovedné za veľkú časť deformácie a degradácie buniek a molekúl.
Napríklad mikrovlny sa používajú v oblasti technológie zmeny génov na oslabenie bunkových membrán. Vedci používajú mikrovlny na rozbíjanie buniek. Poškodené bunky sa potom stávajú ľahkou korisťou vírusov, húb a iných mikroorganizmov. Ďalším slovom pre tieto atermické efekty je "mikrovlnný efekt", predmet sporu, do ktorého sa dostanem o niečo neskôr.
Mikrovlnná choroba
Keď sú vaše tkanivá priamo vystavené mikrovlnám, dochádza k rovnakým prudkým deformáciám, ktoré môžu spôsobiť "mikrovlnnú chorobu". Ľudia, ktorí boli vystavení vysokej úrovni mikrovlnného žiarenia, pociťujú rôzne príznaky, vrátane :
Nespavosť, nočné potenie a rôzne poruchy spánku
Bolesti hlavy a závraty
Zdurené lymfatické uzliny a oslabený imunitný systém
Zhoršené poznanie
Depresia a podráždenosť
Nevoľnosť a strata chuti do jedla
Problémy so zrakom a očami
Časté močenie a extrémny smäd
Objavuje sa veľké množstvo údajov o tom, že ľudia v rôznej miere trpia týmito príznakmi z toho, že žijú vedľa veží mobilných telefónov a iných antén vyžarujúcich vysokofrekvenčné žiarenie, ktoré nepretržite vyžarujú mikrovlny. Podľa profesora Franza Adelkofera, popredného vedca v oblasti biologických účinkov polí EMP :
"Existujú skutočné dôkazy, že hyperfrekvenčné elektromagnetické polia môžu mať genotoxické účinky. A táto poškodená DNA je vždy príčinou rakoviny. Zistili sme tieto škodlivé účinky na gény na úrovniach hlboko pod bezpečnostnými limitmi. Preto si myslíme, že je naliehavé založiť naše bezpečnostné limity na biologických účinkoch, nie na termických, mali by byť založené na biológii, nie na fyzike."
20 rokov ruského výskumu podporuje obavy z mikrovlnnej rúry
Nacistom sa pripisuje vynález prvého zariadenia na varenie v mikrovlnnej rúre, ktoré poskytuje mobilnú podporu jedla ich jednotkám počas ich invázie do Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne.
Tieto prvé mikrovlnné rúry boli experimentálne. Po vojne dostalo americké ministerstvo vojny za úlohu preskúmať bezpečnosť mikrovlnných rúr. Ale boli to Rusi, ktorí naozaj vzali býka za rohy. Po vojne Rusi získali niektoré z týchto mikrovlnných rúr a vykonali dôkladný výskum ich biologických účinkov. Rusi znepokojení tým, čo sa dozvedeli, v roku 1976 zakázali mikrovlnné rúry, neskôr tento zákaz zrušili počas perestrojky.
Dvadsať rokov ruského výskumu (a nemeckých štúdií až do roku 1942 v Berlíne) predstavuje silný argument proti bezpečnosti mikrovlnného varenia. Ich zistenia viedli ruskú vládu k vydaniu medzinárodného varovania pred možnými biologickými a environmentálnymi škodami spojenými s používaním mikrovlnných rúr a iných podobných frekvenčných elektronických zariadení (napr. mobilných telefónov).
Žiaden z týchto starších výskumov som nemohol osobne zhodnotiť, keďže tieto dokumenty je teraz ťažké vystopovať, takže nemôžem potvrdiť ich metodológiu ani závery. Jediné, čo môžete urobiť, je primerane zvážiť ich zistenia, ako najlepšie viete. Vyššie uvedený článok o Powerwatch celkom dobre sumarizuje ruský výskum, ktorý duplikujem nižšie.
Ruskí vyšetrovatelia zistili, že karcinogény sa tvorili z mikrovlnného ohrevu takmer všetkých testovaných potravín.
Mikrovlnné varenie mlieka a obilnín premenilo niektoré aminokyseliny na karcinogénne látky.
Mäso pripravené v mikrovlnnej rúre spôsobilo tvorbu rakovinotvorných činidiel d-nitrosodientanolamínov.
Rozmrazovanie mrazených plodov v mikrovlnnej rúre premenilo ich glukozidové a galaktozidové frakcie na karcinogénne látky.
Extrémne krátka expozícia surovej, varenej alebo mrazenej zeleniny premenila ich rastlinné alkaloidy na karcinogény.
Karcinogénne voľné radikály sa tvorili v mikrovlnných rastlinách – najmä v koreňovej zelenine.
Zistilo sa, že štrukturálna degradácia vedúca k zníženiu hodnoty potravín je celkovo 60 až 90 percent pre všetky testované potraviny, s významným znížením biologickej dostupnosti vitamínov B komplexu, vitamínov C a E, základných minerálov a lipotropných látok (látok, ktoré zabraňujú abnormálnemu hromadeniu tuku).
Môžem dodať, že toto zistenie podporuje japonská štúdia Watanabe7 z roku 1998 o vitamíne B12 v mlieku, citovaná vyššie.
Švajčiarska klinická štúdia - HANS HERTEL
Niektoré celkom presvedčivé dôkazy podporujúce deštruktívne účinky mikrovĺn pochádzajú z vysoko citovanej štúdie švajčiarskehoé potravinového vedca Hansa HERTELA. Dr. Hertel bol prvým vedcom, ktorý študoval účinky mikrovlnných potravín na krv a fyziológiu ľudí.
Jeho malá štúdia, ktorej spoluautorom je Dr. Bernard Blanc zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu a Univerzitného inštitútu pre biochémiu, odhalila degeneratívne sily vytvárané mikrovlnnými rúrami na jedlách, ktoré varili. Doktor Hertel dospel k záveru, že varenie v mikrovlnnej rúre zmenilo živiny v jedle a v krvi nastali zmeny, ktoré by mohli spôsobiť negatívne účinky na zdravie.
Hertel dospel k záveru, že mikrovlnná rúra má za následok:
Zvýšená hladina cholesterolu
Znížený počet leukocytov (bielych krviniek), čo môže naznačovať otravu
Znížený počet červených krviniek
Výroba rádiolytických zlúčenín
Znížené hladiny hemoglobínu, čo môže naznačovať anémiu
Nie je prekvapením, že štúdia Dr. Hertela sa stretla s veľkým odporom tých, ktorí majú čo stratiť.
V roku 1992 vydala švajčiarska obchodná organizácia príkaz proti Dr. Hertelovi, ktorý bol neskôr v roku 1998 odstránený. Americký novinár Tom VALENTINE však na jar 1992 zverejnil výsledky Hertelovej štúdie v časopise Search for Health nebola bez nedostatkov. Týkalo sa to len ôsmich účastníkov, z toho Hertel bol jedným. Akokoľvek presvedčivé boli jeho zistenia, jeho metodológia neobstála vo vedeckej náročnosti v tejto oblasti. Napriek Hertelovým metodologickým nedostatkom jeho zistenia vyvolávajú obavy z toho, čo táto forma žiarenia robí s vaším jedlom, a mali by sa brať ako štartovací bod pre rozsiahlejšie a dôkladnejšie štúdie v budúcnosti.
Hertel napísal :
Neexistujú žiadne atómy, molekuly alebo bunky žiadneho organického systému, ktoré by boli schopné odolať takej prudkej, deštruktívnej sile počas akéhokoľvek časového obdobia. To sa stane aj vzhľadom na nízky výkon mikrovlnnej rúry v miliwattoch."
Dlhodobé účinky vystavenia neionizujúcemu žiareniu
Jedna zo základných kontroverzií o účinkoch mikrovĺn sa sústreďuje na to, či mikrovlny vyvíjajú alebo nevyvíjajú nejakú silu mimo tepla bežne nazývanú "mikrovlnný efekt" alebo "atermický efekt". Najprv je potrebné, aby sme pochopili rozdiel medzi ionizujúcim a neionizujúcim žiarením, Existujú tieto dve základné formy žiarenia.
Ionizujúce žiarenie: Vytvára nabité ióny premiestňovaním elektrónov v atómoch aj bez tepla. Príkladmi sú žiarenie emitované rádioaktívnymi látkami v horninách a pôde, kozmické slnečné žiarenie a žiarenie z umelých technológií, ako sú röntgenové prístroje, elektrárne a jadrové reaktory.
Neionizujúce žiarenie: Môže zmeniť polohu atómov, ale nie zmeniť ich štruktúru, zloženie a vlastnosti. Príkladmi sú viditeľné svetlo, ultrafialové a infračervené vlny, vlny z rádia alebo televízie, mobilné telefóny, mikrovlny a elektrické prikrývky. Napriek tomu, že nie je schopné rozbiť atómy, neionizujúce žiarenie (napríklad mikrovlny) MÔŽE spôsobiť fyzické zmeny.
Napríklad slnečné žiarenie môže poškodiť vašu pokožku a oči. Nadmerné vystavenie žiareniu môže ovplyvniť tkanivá spôsobením molekulárneho poškodenia, mutácií DNA a iných zmien, ktoré môžu viesť k rakovine. Vážnym problémom je, že so všetkým týmto žiarením, ktoré nás obklopuje z mobilných a bezdrôtových telefónov, rádiových veží, satelitov, vysielacích antén, vojenských a leteckých radarov, domácich elektronických zariadení, počítačov a internetu, sme všetci súčasťou nedobrovoľného masového epidemiologického experimentu, v takom rozsahu, aký v histórii ľudstva ešte nikdy nebol.
A pravdou je, že v skutočnosti nevieme, čo s nami robí dlhodobé nízkoúrovňové (ale perzistentné) žiarenie – dokonca aj neionizujúce.
Ale tu sú niektoré z vecí, ktoré VIEME :
Účinky na nízkych úrovniach môžu byť výraznejšie ako na vyšších úrovniach. Existuje niečo, čo sa nazýva "efekt okna", čo znamená efekt, ktorý sa vyskytuje iba pri špecifických frekvenciách alebo hustotách výkonu, ale nevyskytuje sa tesne nad nimi alebo pod nimi. Množstvo štúdií demonštruje účinky mikrovlnného žiarenia na krvinky prostredníctvom tohto javu.
Kompletnú diskusiu o tom si môžete prečítať v Microwaving Our Planet, ktorú napísal Arthur FIRSTENBERG, prezident pracovnej skupiny pre mobilné telefóny. Cindy Sage zo spoločnosti Sage Associates, konzultačnej spoločnosti v oblasti životného prostredia, zostavila komplexný zoznam štúdií, ktoré ukazujú biologické účinky pri úrovniach vystavenia rádiovej frekvencii hlboko pod tým, čo by sa dalo vysvetliť ako "tepelné účinky" a v rozsahu, ktorému ste bežne vystavení každý deň.
Rezonancia zosilňuje biologický účinok. K rezonancii dochádza, keď má určitá forma žiarenia podobnú frekvenciu ako časť tela. Napríklad mikrovlnné frekvencie sú podobné frekvenciám vášho mozgu.
Štúdie sa zvyčajne vykonávajú počas krátkych expozičných období pri vyšších intenzitách. Vedci tvrdia, že trvanie expozície je rovnako dôležité ako intenzita expozície, ale často sa NEŠTUDUJE a že dlhodobá expozícia na nízkej úrovni môže mať účinky ekvivalentné krátkodobej, intenzívnejšej expozícii.Účinky žiarenia sú kumulatívne. Vaše telo sa naň časom stáva citlivejším. Už neexistujú žiadne kontrolné skupiny, pretože všetky ľudské bytosti sú teraz vystavené takémuto všadeprítomnému žiareniu. Nedostatok kontrolnej skupiny ešte viac sťažuje vykonávanie zmysluplných štúdií.
Ide o to, že keď večer čo večer stojíte vo svojej kuchyni, kým mikrovlnná rúra pripravuje večeru, nebudete v tme svietiť. Aký je však v priebehu mesiacov a rokov kumulatívny vplyv na vaše telo a zdravie?
Prečo sa vystavovať týmto potenciálnym nebezpečenstvám, keď existujú bezpečnejšie alternatívy varenia?
Je varenie jedla v mikrovlnnej rúre nebezpečnejšie ako ohrievanie v bežnej rúre?
Niektorí odborníci tvrdia, že účinky mikrovĺn na molekuly možno vysvetliť jednoducho ako "tepelný efekt" ohrevu - inými slovami, varenie v mikrovlnnej rúre nie je pre jedlo o nič škodlivejšie ako konvenčný ohrev. Tvrdia, že keďže mikrovlny sú neionizujúce žiarenie, je nemožné, aby poškodili vaše krvné bunky alebo odstránili kyselinu listovú vo vašom špenáte. Iní navrhli, že existuje nejaký druh "mikrovlnného efektu", ktorý spôsobuje zmeny v molekulách spôsobom, ktorý konvenčné zahrievanie nerobí.
Po mnoho rokov bola línia strany, že "mikrovlnný efekt" je mýtus. Štúdia po štúdii však vedie ku dôkazom o opaku, pričom sa ukázali účinky, ktoré nemožno vysvetliť jednoducho ako tepelné účinky. V dokumente s názvom "DNA a mikrovlnný efekt" (zdroj Penn State University, 2001) autor skúma históriu sporov okolo mikrovlnného efektu a doterajšie výsledky výskumu. Vysvetľuje, že hoci základy termodynamiky a fyziky by vám povedali, že mikrovlnný efekt je nemožný, štúdie neustále objavujú dôkazy o jeho existencii. Niektoré z hlavných bodov uvedených v liste sú tieto :
Mikrovlnný ohrev a konvenčný ohrev sa môžu zdať identické na "makro" úrovni, ale na molekulárnej úrovni sa tieto dva javy veľmi líšia.
Mikrovlny sú účinné na sterilizáciu, ktorá sa skúma už niekoľko desaťročí. Existuje však polemika o tom, či je to teplo, ktoré generujú, alebo či je to niečo úplne iné.
Jeden vedec (Kakita 1995) bol úspešný v demonštrácii, že mikrovlny sú schopné extenzívne fragmentovať a ničiť vírusovú DNA, čo sa nedá dosiahnuť iba zahrievaním. Viaceré štúdie ponúkajú dôkaz, že existuje viacero mechanizmov na štiepenie DNA bez ionizujúceho žiarenia, ale v súčasnosti neexistuje žiadna teória, ktorá by tento jav vysvetlila.
Niektorí vedci využívajú mikrovlnný efekt a používajú mikrovlny v laboratóriu na výrazné zrýchlenie chemických reakcií, niekedy až tisíckrát, čo vedie k dokončeniu reakcií v priebehu niekoľkých minút, ktoré predtým trvali niekoľko dní alebo mesiacov, a množstvo toxických chemikálií. Tento novoobjavený záujem o "mikrovlnnú chémiu" podnietil skeptických vedcov k tomu, aby sa znovu pozreli na to, čo vlastne mikrovlny robia a ako to robia.
Niekedy zdravý rozum predbehne empirické dôkazy. List/článok Penn State to povedal najlepšie :
"...Zdalo by sa, že existuje dôvod domnievať sa, že mikrovlnný efekt skutočne existuje, aj keď ho ešte nie je možné primerane vysvetliť. To, čo v súčasnosti vieme, je trochu obmedzené, ale možno už existuje dostatok informácií na vytvorenie životaschopnej hypotézy."
Možnosť, že elektromagnetické žiarenie v neionizujúcom frekvenčnom rozsahu môže spôsobiť genetické poškodenie, môže mať hlboké dôsledky na súčasnú kontroverziu týkajúcu sa EM antény, elektrického vedenia a mobilných telefónov."
Osloboďte sa od mikrovlnnej rúry
- niekoľko základných tipov
Žiadam vás, aby ste svoju mikrovlnnú rúru odhodlili do najbližšieho kontajnera? Nie nevyhnutne. Môže to byť užitočný nástroj na čistenie. Ak je však táto nehnuteľnosť vo vašej kuchyni drahá, pravdepodobne by to mala byť prvá vec. Bez mikrovlnky sa naozaj dá prežiť - ľudia bez nej žijú celkom šťastne, či už tomu veríte alebo nie. My tiež.
Stačí urobiť niekoľko malých úprav životného štýlu, ako napríklad :
- Plánujte vopred.
- Vyberte si večeru z mrazničky ráno alebo večer predtým, aby ste sa nemuseli snažiť rozmraziť 5-kilogramový kus hovädzieho mäsa dve hodiny pred večerou.
- Pripravte polievky a dusené mäso vo veľkom a potom ich zmrazte v mraziacich vreckách alebo iných nádobách s veľkosťou 3 litre. Hodinu pred jedlom vyberte jednu a rozmrazte ju v dreze s vodou, kým sa neroztopí natoľko, že sa dá vkĺznuť do hrnca, a potom ju zohrejte na sporáku. Tu treba trocha porozmýšľať nad tým, že mrazené jedlo z hľadiska termodynamiky nie je práve najlepšie na trávenie.
- Hriankovač robí SKVELÚ umelú mikrovlnnú rúru na ohrievanie zvyškov jedla!
- Udržujte ho pri nízkej teplote - napríklad 90-120 stupňov C - a jemne zohrejte tanier s jedlom v priebehu 20-30 minút. Ďalšou skvelou alternatívou je konvektomat.
- Pripravte si jedlo vopred, aby ste mali vždy k dispozícii dobré jedlo v dňoch, keď ste príliš zaneprázdnení alebo príliš unavení na varenie.
.............................................
Z á v e r :
Všetky radikály majú vysokú chemickú aktivitu a môžu ľahko vstúpiť do oxidačných reakcií, pričom poškodzujú a ničia bunky v celom tele. V dôsledku príjmu ďalších nebezpečných množstiev voľných radikálov z potravy sa môže zmeniť spôsob, akým bunky kódujú genetickú informáciu a môže dôjsť k narušeniu štruktúry vlastných bielkovín v tele. Imunitný systém rozpoznáva takéto proteíny ako cudzie a snaží sa ich zničiť. V konečnom dôsledku zmutované proteíny poškodzujú imunitný systém, čo môže viesť k leukémii a iným nebezpečným ochoreniam.
Existujú mnohé dôkazy, že :
- mikrovlny spôsobujú izomerizáciu aminokyselín – L-izoméry sa premieňajú na D-izoméry, ktoré môžu byť toxické najmä pre deti, pričom ovplyvňujú ich nervový systém a obličky.
Rovnako ako pri trans-tukoch, dlhodobé následky konzumácie trans izomérov aminokyselín môžu byť škodlivé.
A preto ... použite mikrovlnku iba ako odkladací priestor a v prípade, že vás láka jej používanie, keď ju máte na očiach, pretože si chcete uľahčiť prácu s jedlom, radšej ju vyhoďte - zvlášť pokiaľ máte doma malé deti a seniorov.
Jemné ohrievanie jedla v liatinovej panvici nad sporákom však môže byť najzdravšou alternatívou kuchtenia. Toto je staromódny spôsob, ktorý nikdy nesklamal našich predkov.
© Andrea Lavenda, www.ariadneknihy.sk, júl 2024
© Marian Lavenda, www.ariadneknihy.sk, júl 2024